duminică, 2 mai 2010

Autobaza copilariei






Acum vreo 20 de ani m-am apucat sa colectionez jucarii auto romanesti. Nu stiu daca numai nostalgia copilariei m-a determinat sa fac acest lucru. M-am gandit si ca e important ca noile generatii sa vada cat de putin le trebuia parintilor in copilarie pentru a fi fericiti, fata de complexele jucarii de astazi. In timp s-au adunat cateva zeci de exemplare, marea majoritate in stare impecabila. Dupa aparitia internetului am avut placerea sa constat ca nu eram singur existand chiar si un muzeu privat al jucariilor unde puteti admira cam tot ce a produs industria romaneasca si nu numai (http://www.muzeuljucariilor.ro/ selectati Jucarii Romanesti-Automobile-Jucarii) . De cativa ani exista si un forum dedicat colectionarilor de jucarii si machete auto http://miniauto.ro/ ceea ce constituie un important instrument de informare si facilitare a tranzactiilor.

Jucariile prezentate in imaginile de mai sus au fost produse de uzina I.U.P.S. "9 Mai" Lugoj si erau comercializate la pretul de 10 lei si 40 de bani. Despre soarta firmei producatoare singura informatie e ca dupa 1990 s-a scindat in Silcom S.A. (cu sediul pe Str. Timişoarei, nr de angajati a scazut anul acesta de la 120 la 49, actualmente produce scule, părţi de scule, roboţi, stative pentru industria auto, 90% pentru export, printre clienti numarandu-se BMW, Mercedes si Audi) şi Julia S.A. (Str. Bucegi). Inainte de 1990 firma a produs mai multe jucarii din tabla alaturi de aceste camioane fiind realizate locomotive si vagoane de tren. Au fost produse mai multe modele camion, camion cu remorca, tir (inscriptionat "Fructexport"), basculanta (cu doua tipuri de bena), cisterna (inscriptionata pe laterale cu "A se feri de foc" si pe spate cu "Peco" si duba (cu mai multe inscriptionari "Autoambulanta", "Radio Tv", "Alimente"). Fabricate initial integral din tabla (cazul dubei Radio-Tv, foto 4, cele mai rare exemplare), ulterior cu roti din plastic (foto 2 & 6) si spre finalul productiei cu roti si masca din plastic (foto 3 & 5) aceste jucarii aproape ca au disparut astazi. E drept ca fiind fabricate din tabla normele actuale in vigoare le plaseaza in categoria jucariilor periculoase si prin urmare producerea/comercializarea lor e interzisa. Nu stiu daca aceasta a fost cauza din care romanii s-au apucat sa le arunce cu mare voiosie dupa 1990, mai degraba cred ca dorinta de a sterge orice urma a regimului trecut precum si concurenta facuta de noile jucarii aparute pe piata. Ca la mai toate produsele romanesti calitatea acestora a scazut continuu, exemplarele din ultima serie fiind foarte prost vopsite, direct pe tabla, asa ca vopseaua se exfolia rapid, mai ales ca era supusa "sablarii" prin nisipul parcurilor si apoi spalarii de catre parinti. Asa incat aceste jucarii ajungeau rapid la gunoi fapt care le face astazi foarte rare.

In colectia AUTOMOBILIA s-au pastrat cateva exemplare in stare foarte buna. Daca gasiti prin vreun pod sau pivnita o jucarie veche romanesca n-o aruncati, exista oameni care le cauta si le colectioneaza pastrand astfel vie o parte din copilarie.

4 comentarii:

  1. Intradevar pe atunci parca toate erau mai simple, nu ne trebuiau chestii prea complicate ca sa ne jucam. Tin minte si acum un tractor fara roti cu care m-am "delectat" luni de zile :D
    Din pacate cea mai mare parte a jucariilor si povestilor copilariei se pierd. Ce n-as da acum sa pot recupera colectia de reviste Pif sau albume Rahan care ma fascinau atunci!

    RăspundețiȘtergere
  2. Imi place extraordinar de mult fotografia de sus. Fac parte dintre cei ce aduna machete si aceste jucarii prin faptul ca nu s-au pastrat [in mileniul trecut si eu am distrus cateva sute de bucati] sant mai valoroase decat ceea ce arata colectionarii prin alte parti ale lumii.De cativa ani merg in talciocuri dar nu am vazut nici un exemplar de tabla din cele romanesti
    Este minunat ca mai sant pastrate cateva bucati, prin Iternet pot fii privite si in alte tari si poate unii isi dau seama de diferenta estetica. Consider ca altfel creste un copil ce are jucarii frumoase,comparativ cu noi ce ne-am bucurat de cele din poze.

    RăspundețiȘtergere
  3. Doresc sa cumpar si eu.
    Poate ma ajuta cineva in acest sens.
    Multumesc,
    Daniel
    danut_20042004@yahoo.fr
    0760678610

    RăspundețiȘtergere
  4. daca cumva vindeti camioane sau dube din tabla produse la I.U.P.S. 9 Mai Lugoj, as fi interesat sa le cumpar.
    Cristian
    chrystie2006@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere