sâmbătă, 5 februarie 2011

Carti postale DACIA


Pentru ca am abordat recent domeniul filatelic m-am gandit ca trebuie sa nu neglijez nici un alt domeniu inrudit, cartofilia, in cazul nostru cartile postale cu automobile. Daca ne referim strict la tema automobilului, am sa enunt cateva din categoriile pe care mi-am structurat colectia, respectiv carti postale : emise de producatorii de automobile, emise de muzee (cu exponate), emitenti diversi - tematica diversa, care contin automobile (in trafic, parcari, etc) si nu in ultimul rand cel de tip "felicitare". Desigur ca dupa provenienta sunt carti postale romanesti si straine, circulate sau nu.
Primele carti postale pe care le prezint au fost editate in anii '70 de Intreprinderea de Autoturisme DACIA. Este cea mai mare serie romaneasca de carti postale din tematica automobile, eu detin 8, posibil ca seria sa fi fost mai mare. Ce este foarte interesant la majoritatea cartilor postale romanesti este faptul ca este mentionat numele fotografului, in acest caz I. VIRTEJAN. Pe verso mai gasim adresa fabricii, a firmei de comert exterior care se ocupa de vanzarile la export, sigla firmei (prima versiune) cat si lista modelelor afate in productie in acea perioada, modele care se regasec in fotografii : 1300, 1300 Break, 1301 (versiunea de lux), 1302 Camioneta, 1300 Sanitara. Tinand cont de echiparea automobilelor dar si ca varianta Camioneta a fost lansata in 1975, este evident ca fotografiile au fost realizate in mai multi ani si putem aproxima anul aparitiei pe piata. Lipsa pretului, care era tiparit pe toate cartile postale romanesti dar si a chenarului pentru lipirea timbrului (dreapta sus) ma fac sa cred ca aceste carti postale nu au fost comercializate, fiind un material promotional, distribuit la targuri si expozitii.
In incheiere as vrea sa-mi permiteti sa dedic acest articol, ca si cele care vor urma legate de firma pitesteana, tuturor pasionatilor care colectioneaza exemplare Dacia 1300, domnilor Crainiciuc, Chilibar, Fuiorescu, Dumitra, Silviu "Gordini", Becheanu si Dumitru.

Un comentariu:

  1. Toata stima mea! Dacia va ramâne în amintirea mea ca unica masina din copilaria mea, un simbol al României.

    RăspundețiȘtergere