vineri, 30 august 2013

Cea mai veche marturie video ?


M-am intrebat mereu cand au fost organizate primele evenimente cu vehicule istorice in Romania. Am tot cautat prin presa anilor '60-'70 si la acest moment singura "borna" sigura este anul 1972. Revista Autoturism a publicat un articol ceva mai mare decat un timbru referitor la acest eveniment. Editorul blogului Volga Neagra http://volganeagra.blogspot.ro/2013/08/retroparada-1973.html  , un neobosit cautator de informatii prin imensitatea internetului (locat in UK fapt care ii restrange din pacate aria de cautare exclusiv la mediul online) a facut o descoperite incredibila. Un reportaj de 35 de secunde realizat si difuzat de TVR exact acum 40 de ani. 
Filmarea a fost efectuata la Constanta, cu ocazia desfasurarii Serbarilor Marii, eveniment care a inclus si o parada a vehiculelor de epoca. Este, la acest moment, cea mai veche marturie filmata a primilor pasi facuti de pasionatii din Romania. Dintre masinile care apar in film s-a salvat cu siguranta Morris-ul care, veste fff buna, va pleca in curand in Marea Britanie pentru a fi restaurat profesional de cel mai bun specialist al marcii.  

3 comentarii:

  1. Multumesc! Ma intreb totusi daca cea mai veche marturie video e de fapt parada la sfarsitul filmului "Frumoasele vacante" (1968) care se desfasura la Constanta. Apar antebelice din mai multe tari, majoritatea dun Ungaria dar cel putin doua (un Stutz si un Ford) din Romania. Din pacate filmul a disparut de pe Youtube.
    http://www.imcdb.org/vehicle_379260-Stutz-Model-AA-AA-1926.html

    RăspundețiȘtergere
  2. Ai dreptate, imi amintesc de filmul asta, n-am crezut ca e atat de vechi, o sa incerc sa-l gasesc.

    RăspundețiȘtergere
  3. Cautand informatii publicate inainte de anul 1970 cu privire la concursuri cu vehicule istorice, am dat de revista "STIINTA SI TEHNICA" nr. 9 din anul 1968 (deci, cu ceva timp inainte de aparitia revistei "AUTOTURISM"), in care se regaseste un articol destul de amplu plus fotografii (apare si o Lancia Fulvia HF)privind Raliul Dunarii Castrol, desfasurat in acel an. Deci, relatari cu privire la concursurile automobilistice existau si in alte publicatii, dar, intr-adevar, sunt mai greu de gasit.
    DAN

    RăspundețiȘtergere