vineri, 4 octombrie 2013

Fara Dacia, sa para interbelice !





Acum vreo doua saptamani s-a desfasurat la Cluj Festivalul Interbelic. Organizatorii au inclus in program si  o expozitie de vehicule istorice. Plin de entuziasm pasionatii locali au incercat sa se plieze pe specificul acestei expozitii. Cum in Cluj antebelicele sunt foarte rare , din lipsa de solutii s-au gandit ca VW Kafer e un proiect interbelic iar M461 arata si el ca o masina a anilor '30. Oameni entuziasti, au reusit sa duc la bun sfarsit proiectul cum au putut mai bine. Iata ca acelasi organizator revine si propune in perioada 11-13 octombrie in cadrul Zilelor Centrului Istoric evenimentul "Clujul Interbelic in Imagini si povestiri" care cuprinde si o expozitie de automobile. Cerinta ca expozitia sa fie "fara Dacia" a inflamat pe buna dreptate spiritele iar cei din primaria Cluj au primit, neneritat,  numeroase "aprecieri". Spun nemeritat pentru ca e evident ca cerinta vine de la organizatorii evenimentului care probabil sunt platiti de primarie sa produca aceste evenimente. Va inchipuiti ca nu pot sa riste ca primaria sa nu fie multumita de eveniment asa incat au ajuns probabil la concluzia ca Dacia ar compromite noua expozitie de automobile interbelice facuta fara nicio masina din acesta perioada. Ei ma rog, organizatorii au facut unele eforturi,au investit intr-o camioneta care doar pare interbelica, in realitate este o IFA F8, model produs in perioada 1948-1955 (in fotografie). Ceea ce nu prea inteleg e de ce nu isi propune organizatorul, dupa maretul esec de la Festivalul interbelic, teme mai simple in care vehiculele istorice existente in Cluj sa-si gaseasca locul in mod natural, fara interpretari fortate si pacaleli gen IFA F8. Nu de alta dar pe banii lor clujenii ar merita sa primeasca exact ce scrie pe "ambalaj", un ambalaj care a facut ca proiectul acestei firme sa fie cel finantat si nu altul (daca o fi existat ...).    

2 comentarii:

  1. Sincer apreciez initiativa celor din Cluj de a nu accepta Daciile. Acestea sunt inca prea proaspete in amintirea noastra si le vedem inca la tot pasul. Sustin cu riscul de a creea neplaceri ca prezenta Daciilor compromite o astfel de manifestare in sensul ca o bagatelizeaza. Neinitiatii rad vazand Daciile, acesta e adevarul care doare. Acesta e motivul pentru care nici eu personal nu voi participa la intalniri unde vin Daciile, am vazut cum arata, de multe ori vin niste rable de fapt, am auzit multe comentarii negative pe aceasta tema de la cei care vin sa vada expozitia respectiva. Fara suparare, C.Tase

    RăspundețiȘtergere
  2. E un punct de vedere, il accept, pe de alta parte daca masinile astea nu vor intra in circuitul de evenimente/nu vor fi atestate le o sa ramana doar in amintirea noastra. Eu ii apreciez pe cei care colectioneaza Dacia, isi asuma faptul ca sunt priviti , poate, uneori piezis, dar tin capul sus. Evenimentele eu zic ca le facem pentru noi, e mai putin important ce zic spectatorii. Nu cred ca discutam de rable. Asa s-a intamplat la inceput si cu M-urile dupa care ajunsesera sa coste 5-10.000 eur si toti le priveau cu respect.

    RăspundețiȘtergere