miercuri, 11 martie 2015

Un geniu roman aproape uitat (II)

Acum ceva vreme va prezentam cateva fotografii si informatii despre inventatorul roman George Constantinescu, cunoscut in occident sub numele de Georges Constantinesco (si considerat in unele lucrari ca fiind ... grec)
http://automobilia-romania.blogspot.ro/2009/03/un-geniu-roman-aproape-uitat.html
Vizitand Parisul am incercat sa gasesc materiale legate de prezenta sa la Salonul Auto din 1926, fara succes. Am gasit cu totul intamplator, cautand cu totul altceva pe internet, o reclama din revista Je sais tout (nr. 254 , februarue 1927) a automobilului Constantinescu. Un exemplar va intra saptamana viitoare in Arhiva AUTOMOBILIA. Am aflat si ca automobilul Constantinesco a mai fost expus si la salonul din Londra. Se pare ca au fost produse doar 6 exemplare, unul sau mai multe ajungand in Romania la intoarcerea  inventatorului in tara. Si acum urmeaza bomba, se pare ca un muzeu din Marea Britanie detine un exemplar nerestaurat, care nu este expus, fiind stocat intr-un depozit. Tocmai cand imi mai revenisem din euforia aflarii acestei informatii a cazut a doua bomba. Am descoperit un film realizat de British Pathe cu ocazia Paris Motor Show 1926. La minutul 0:40 puteti sa-l admirati pe inventatorul roman prezentandu-si automobilul (inmatriculat in Marea Britanie cu nr. 96 II WI ) in fata publicului prezent la salon (desfasurat la Grand Palais) https://www.youtube.com/watch?v=tXUtWnswOPA L-am vizionat de cateva zeci de ori, inca nu-mi vine sa cred ca descoperirea e reala !!!!

4 comentarii:

  1. De ce nu s-a aplicat aceasta inventie? Era de fapt o cutie automata? O astfel de masina in care nu aveai ambreiaj era ceva deosebit la acea vreme si incepe sa fie normalitate astazi. Cu noile cutii automate de astazi este o adevarata placere sa conduci, eu nu as mai merge niciodata cu o cutie manuala si imi imaginez ca automobilul de la acea vreme al d-lui Constantinescu ar fi trebuit sa prinda si nu inteleg de ce nu a mers. C. Tase

    RăspundețiȘtergere
  2. Masina in film e inmatriculata in Franta, nu MB.

    Constantinesco a fost vandut si in Anglia, aici sunt cateva reclame:

    http://www.gracesguide.co.uk/G._Constantinesco

    Interesanta informatia despre exemplarul in Marea Britanie. Sunt dispus sa merg la vanatoare....

    RăspundețiȘtergere
  3. Corect, sunt numere frantuzesti, scuze de eroare. Inventia s-a aplicat, a fost prima cutie de viteze automata, patentul a fost achizitionat de GM care l-a dezvoltat, in anii '30 o serie de marci din concernul GM au inceput sa-l aplice in diverse forme. De ex. Buick-ul avea in 1938 printre optiuni Self Shifter , puteti vedea aici cum functiona https://www.youtube.com/watch?v=FZH2EkL1uZc

    RăspundețiȘtergere
  4. Ref cercetari, cand am mai multe date te contactez sa vedem cum abordam problema. Chiar vroiam sa te contactez, am deschis filiala "Diaspora" la Retromobil Club Romania, sper sa te alaturi clubului.

    RăspundețiȘtergere