vineri, 20 decembrie 2013

Arhiva de filme ARO


Muzeul ARO fondat de familia Hagi la Campulung detine o comoara care astazi este oferita cu generozitate tuturor celor care iubesc automobilele fabricate la Campulung. Nu ma refer aici la sutele de exponate adunate cu truda si rabdare intr-o locatie cu totul speciala, cladita printr-o investitie exclusiv privata. Ma refer la o exceptionala colectie de filme cu si despre automobilul de teren romanesc. Sigur, o parte din aceste filme contin si o serie de texte de propaganda comunista, daca n-ati trait acea perioada e clar ca nu sunteti antrenati sa faceti abstractie de ea asa incat poate e mai bine sa renuntati la sonor. Valoarea istorica a acestor filme este uriasa. Colectarea lor a presupus ani de cercetari si este un miracol ca acestea nu s-au pierdut, tinand cont ca discutam de pelicula a carei transpunere in format digital e ea insasi o mare aventura. Daca o sa ma intrebati care dintre filme imi place mai mult n-am sa pot raspunde, fiecare din ele are valoarea sa, data de informatia pe care o transmite. Am vizionat aceste filme de-a lungul a mai multor ani, pe masura ce ele au fost descoperite, in sala de festivitati a muzeului din Campulung, alaturi de cei carora inima le tresalta de mandrie atunci cand aud cuvantul ARO si ma pot considera privilegiat ca am avut ocazia de a schimba opinii cu o parte din cei care fie apar in aceste filme fie au contribuit la realizarea lor. 

O sa incerc sa fac o succinta descriere a acestora alaturi de link-uri :

Cine Clubul uzinei ARO a realizat in 1967 filmul mut "Autoturismul M461 - Intretinere si exploatare pe timpul rodajului". Imaginea T. Cotescu. Consultant tehnic Ing. T. Birzu (nepotul sau a participat la mai multe evenimente R.C.R.). Durata filmului : 9:32


Laboratorul de cineficare al Universitatii Babes Bolyai din Cluj Napoca a realizat in 1971 un amplu material pe parcursul expeditiei romanesti Transafricane. Filmul de fata este un extras din acest material cu durata 8:36.


Studioul de film al Televiziunii Romana a realizat in 1974 reportajul "ARO - Floarea de stanca". Durata : 39:14


Studioul SAHIA Film a realizat un documentar color, "Un automobil strabate lumea". Scenariul : Pop Simion,  Imaginea : Jean Michel, Montajul : Elisabeta Dragomir, Redactor : Viorel Bindea. Aranjament muzical : Radu Zamfirescu. Sunetul : Dumitru N. Popescu, Maistru de lumini : Vasile Dumitrescu. Productia : Stefan Staicu. Regia : Gheorghe Horvat. Durata : 9:58


Albumul foto al expeditiei Transafricane  - fotografii realizate de ing. Liviu Ungureanu 


Filmul expeditiei cehoslovace din 1970 in muntii Hindu Kush. Durata 10:31.


Din pacate la 40 de ani de la reportajul Sahia Film avem "raspunsurile definitive" la intrebarile "Ei, cum mergem mai departe ?" (Tarandu-ne) , Incotro ? (Nicaieri) , Cat ? (Cat o sa mai fie ceva de furat) , Cum ? (Fara nicio urma de respect pentru traditiile si valorile nationale) , "Pana unde ? " (Pana cand insasi Romania va fi o amintire ca si ARO. Sau vi se pare ca se doreste altceva ?).

"Directia este una singura",  spre dezastru ! 

Revenind la aceasta fantastica arhiva de filme inchei multumind familiei Hagi pentru generozitatea de a difuza public aceste materiale si nu pot decat sa sper ca vor continua sa stranga marturii despre ARO. 

Un comentariu:

  1. Lui M461 i se mai spunea "juma'de Carpati". Pacat ca a fost masina care a construit societatea multilateral dezvoltata.

    RăspundețiȘtergere