marți, 25 decembrie 2012

Omniprezentul Aero galben (IV)

Dragii mosului inca nu m-am hotarat ce o sa va pun maine sub brad. Ati fost foarte cuminti si m-ati iertat pentru scaderea numarului de materiale postate asa incat mi-e tare greu sa ma hotarasc. Pana atunci insa m-am gandit sa va prezint un document interesant. Prin amabilitatea colegului George Matei, secretar la acea vreme al sectiei Automobile de Epoca din cadrul A.C.R. documentele Raliului Automobile de Epoca Sinaia din 1986 precum si toate fisele de inscriere ale membrilor sunt de vreo 15 ani in arhiva AUTOMOBILIA.
Documentul prezentat "Fisa Centralizator" a echipajului cu numarul 9 Bruteanu P. / Bruteanu V. - Aero (1937) se refera evident la masina mea asa incat are o importanta cu totul aparte. In coltul din dreapta jos va rog sa remarcati semnatura colegului Nicu Tataranu, membru fondator al Sectiei de Automobile de Epoca A.C.R. si al Retromobil Club Romania. Interesanta este si sectiunea "Starea tehnica din punct de vedere al sigurantei circulatiei". Vreau sa va asigur ca oficialii isi faceau treaba extrem de profesionist. Existau numeroase cazuri in care masinilor cu probleme tehnice le era interzis sa ia startul. Fiecare participant era pus sa actioneze la 20-25 km/h frana, se verifica cursa libera a volanului, sistemul de semnalizare/iluminare, starea anvelopelor, etc. La capitolul "Frine" in fisa exista o mentiune indescifrabila, probabil legata de frana de mana, care nici astazi nu functioneaza perfect. 
Citind aceasta mentiune mi-au adus aminte de o fotografie realizata de dl. Marius Necula, in care regretatul domn Bruteanu a fost surprins in timp ce incerca sa remedieze o defectiune, asistat de cei doi baieti ai sai.  As vrea sa remarcati ceasul de parcare (in care se introduceau fise corespunzator intervalului in care ocupai locul), inca mai visez sa gasesc unul.... Constructia din spate era poarta de intrare in parcul in care astazi a fost construita Primaria Sector 2. Fotografia realizata dupa start risipeste orice indoiala, fotografiile au fost realizate la editia din 1986 a raliului (nr. "9" de concurs). Revenind la document , la capitolul "Originalitate", unde majoritatea masinilor aveau penalizari  mari, e mentionata doar instalatia de semnalizare. Practic ea era adaugata , pentru ca original masina nu avea decat semnalizatoarele cu brat de pe lataralele caroseriei, care lipseau la acea ora. Pe aripile spate fusesera montate niste semnalizatoare fata de Mobra 50, stopurile erau de Pegas, iar pe fata fusesera construite niste semnalizatoare, cu carcase si aluminiu si lampa din celuloid. Fisa fusese creata in 1985. Fusese multiplicata la xerox si cum ramasesera probabil suficient de multe a fost utilizata si in anul urmator , data  fiind modificata fisa de fisa cu carioca din 21-23 septembrie 1985 in 20-21 septembrie 1986,  Iata cate povesti pot sta in spatele unei simple foi de hartie.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu