joi, 3 ianuarie 2013

Adio maestre !

Astazi s-a stins din viata maestrul Sergiu Nicolaescu. Daca ar fi sa-l compar cu o personalitate din automobilism l-as alege fara sa stau pe ganduri pe Eugen Ionescu Cristea. Ambi au fost profesionisti de exceptie a caror faima a depasit hotarele tarii, in vremuri tulburi, stabilind recorduri in domeniile in care au activat. Amandoi au fost extrem de iubiti de public si evident ca au nascut mari frustrari si chiar antipatii. CTP http://www.gandul.info/puterea-gandului/moartea-domnului-nicolaescu-10426080 face parte din categoria celor frustrati grav de marele regizor asa ca n-a ratat astazi momentul de a-l mai ataca inca o data. Stau si ma intreb cum o fi ajuns CTP mare specialist in cinematografie, chiar cadru universitar in domeniu, fara sa faca macar un film pe youtube? Cine naiba pastreaza in casa vreun articol al lui CTP ? Cine a citit vreodata vreo scriitura a lui CTP macar de doua ori, filmele lui Nicolaescu fiind revazute cu placere de romani de multi stiu replicile pe de rost ? Cu toata audienta imensa a internetului cand vreodata vreo pagina  semnata CTP se va bucura macar de 10% din audienta unui film semnat Sergiu Nicolaescu ? Cand vreodata milioane de ochi din intreaga lume vor zabovi pe scrierile lui CPT ?  Evident niciodata de aici si frustrarea lui CTP.  Desigur ca n-am digerat niciodata omul politic Sergiu Nicolaescu. Desigur ca poti antipatiza un om insa nu ii poti contesta inegral opera. Orice regizor din lume are si filme slabe. Cu toate astea dupa ce am avut privilegiul sa lucrez cu Sergiu Nicolaescu la filmul "Supravietuitorul" (2008) pot spune ca a fost un mare profesionist. Isi respecta extrem de mult colaboratorii, de la cel mai neinsemnat la actori si regizorul secund. E drept , a facut compromisuri si atunci si acum. La filmul de care am pomenit Mircea Badea trebuia sa aiba rolul principal insa unul din producatori si-a adus aminte ca a fost parodiat de acesta si s-a opus, alternativa fiind un actor ceh. E posibil sa fie numai o barfa. Ce e cert e ca foarte multi colectionari s-au indragostit de automobilele interbelice vizionand filmografia lui Sergiu Nicolaescu.

Prin filmele lui Nicolaescu multi romani au parcurs pagini din istoria poporului nostru, fie ea si una deformata de cenzura sau ratiuni cinematografice. Daca CTP s-a simtit manipulat, indoctrinat de propaganda comunista vizionand filmele lui Nicolaescu inseamna ca atata il duce mintea. Noi ce sa credem despre un CTP care si-a facut "junioratul" in presa la Scanteia si care in interventia din aceasta seara de la Rtv ne-a zgariat timpanele cu o mareata cacofonie ? Cum nimeni nu-si mai aduce azi aminte de redactorul sef al lui CTP de la Scanteia asa nici de el peste ani nu-si va aduce nimeni aminte. Disperat de apropiatul anonimat CTP crede ca atacand o mare personalitate devine brusc mai interesant.  Sergiu Nicolaescu ramane un personaj unic iar filmele sale continua sa fascineze generatii dupa generatii ceea ce ma scuteste de alte comentarii.  Dumnezeu sa-l odihnesca !  

3 comentarii:

  1. CTP a intrecut masura cu acest editorial. Macar se putea abtine cateva zile.

    RăspundețiȘtergere
  2. Domnul Nicolaescu va trai intotdeauna in sufletul poporului roman prin filmele sale extraordinare. Dumnezeu sa-l odihnesca si sa aiba grija de sufletul lui !

    RăspundețiȘtergere