duminică, 24 ianuarie 2010

Intretinerea automobilului (192?)



Anticariatele din Bucuresti aproape au disparut. Primul a fost cel de pe Stefan Cel Mare, a urmat cel de la Mosilor (vechi), mai recent au disparut si cele de langa Libraria Mihai Eminescu, mai sunt si altele dar nu-mi vin in minte acum. Cele cateva care mai subzista isi indreapta atentia spre cu totul alt gen de carti. Mai exista o serie de anticari "voiajori", care apar sau nu pe la targulile de antichitati. Si ei in ultima vreme se plang ca exemplarele rare, publicate inainte de cel de-al doilea Razboi Mondial aproape au disparut, si nu ma refer exclusiv la domeniul auto. Si totusi zilele trecute un anticar cu care colaborez de multi ani mi-a furnizat o carte pe care nu numai ca n-o aveam dar nici nu o vazusem vreodata. Cartea este intitulata "Intretinerea automobilului" , e de format mic (12 x 18,5 cm), are 58 de pagini si dupa continut estimez ca a fost publicata in anii '20. Sfaturile tehnice prezentate sunt si astazi valabile si extrem de utile. Solutiile de remediere a defectiunilor pot parea astazi o carpeala, insa la vremea aceea atelierele service erau foarte rare, masinile de asistenta lipseau cu desavarsire, asa incat soferii trebuiau sa gaseasca solutii pentru a readuce automobilul intr-un oras unde exista posibilitatea inlocuirii pieselor defecte. Defectele sunt prezentate cu cauza si solutie de remediere, insotite de ilustratii. Ma opresc aici pentru a finaliza o lectura extrem de interesanta.

2 comentarii:

  1. Cartea dupa cum arata din imaginile de mai sus, pare ca s-a mentinut intr-o stare destul de buna,ori a fost uitata de fostul propietar printr-un pod al unei case construite in perioada interbelica,ori a apartinut unui pasionat de auto care a vrut sa scape de ea din varii motive.
    Si eu colectionez carti din domeniul auto, cea mai veche fiind "Incercarea motoarelor cu ardere interna",Editura Tehnica,tiparita in anul 1966.
    Vis-a-vis de Anticariate iti dau dreptate,am renuntat sa mai intru in ele raspunsul fiind mereu acelasi.Din cand in cand mai gasesc cate ceva cu specific auto, pe la vanzatorii (anticarii) in aer liber de prin piete sau diferite colturi din Bucuresti.
    DAN

    RăspundețiȘtergere
  2. Interesanta cartea si mai ales cum de s-a pastrat asa de bine cel putin 70 de ani.
    Referitor la anticariatele din tara, situatia e critica dar sa nu uitam nici de net (okazii.ro and co.)unde din fericire se mai poate face treaba.

    RăspundețiȘtergere