marți, 22 iulie 2014

Expozitie permanenta ARO M461



E cunoscut faptul ca peste 80% din automobilele ARO M461 C produse la Campulung in perioada 1971-1974 au fost exportate. Unul din cei mai mari importarori a fost Columbia unde au ajuns peste 3000 de unitati vandute sub numele de ARO Carpati 72 si ARO Carpati 73 (probabil numarul reprezinta anul fabricatiei). Contractul a fost de tip barter, masinile fiind oferite in contrapartida cu cafeaua columbiana. Pana aici nimic surprinzator. Surpriza vine acum : sute de automobile ARO M461 circula si astazi pe soselele columbiene fiind modelul preferta al taximetristilor. Prima fotografie a fost realizata in orasul Belen de Umbria , unde in jurul parcului central zeci de M-uri isi asteapta zilnic musterii. Taximetria in Columbia este un sport extrem, se face cu cateva tone la bord si 10-15 pasageri atarnati de jur imprejurul caroseriei, masinile avand un gratar in partea din spate pentru acomodarea in picioare a pasageri si roll-bar-uri solide. Unele caroserii au fost prelungine, poarte ornamente specifice zonei si diverse accesorii (in penultima fotografie de sus se poate vedea un impresionant filtru de aer ). Localnicii le spun Carpati si exista chiar un film documentar despre acest simbol al transportului columbian.
https://www.youtube.com/watch?v=3v-REVLpghQ
Nu stiu cate din masinile astea  mai au motorizarea originala si chiar nu conteaza ceea ce e important e ca ele exista si fac parte din cultura unui stat. Voi mai reveni pe marginea acestui subiect. 

Un comentariu:

  1. Super interesant. Am si eu doua poze cu un M461 de la un tip din Libya, sunt interesante daca vrei le trimit sa le postezi, s-ar lega de articolul asta.....

    RăspundețiȘtergere