joi, 30 septembrie 2010

Proiectul Doka la final


In trecere prin capitala, Dragos Contiu, membru fondator al Kafer Club Baia Mare, mi-a prezentat aseara ultima sa realizare, o simpatica dubita VW T2 fabricata in 1978. Modelul “Doka” (Doppelkabine) este mai rar decat traditionalul microbuz VW, si el din ce in ce mai rar pe soselele romanesti. Masina nu numai ca arata foarte bine dar este perfecta din punct de vedere tehnic, Dragos fiind un participant foarte activ la intalnirile broscaresti din tara si strainatate. Foarte interesanta cercetarea efectuata cu privire la originea masinii (o unitate militara de elicoptere din R.F.G. – emblema acesteia a fost gasita sub vopseaua neoriginala). Va invit sa parcurgeti pe blogul lui Dragos etapele unei restaurari de success. Felicitari !
Foto : Dragos Contiu

miercuri, 29 septembrie 2010

UNIQUES Special Ones


Firma MAC Group, aceeasi care organizeaza raliurile Mille Miglia si Milano-San Remo, a lansat anul acesta un nou eveniment. Expozitia UNIQUES Special Ones, organizata la Florenta in perioada 24-26 septembrie, a reunit automobile rare, unicat sau fabricate in maxim 20 de exemplare. Titlul "Best of Show" a fost castigat de Ferrari 330 GTC Pininfarina Speciale (1967 - in fotografie), exemplar detinut de Printesa Liliane de Rethy a Belgiei. Fotografii si detalii pe site-ul oficial al evenimentului http://www.uniquespecialones.com/

luni, 27 septembrie 2010

Emblema Moto Clubului Roman


La 15 martie 1923 lua nastere sub conducerea colonelului Theodor Saulescu Moto Clubul Roman al carui presedinte de onoarea a fost A.S.R. Principele Nicolae. Am placerea sa va prezinta emblema M.C.R., o piesa deosebit de rara din colectia AUTOMOBILIA (posibil unicat). Diametrul partii rotunde a emblemei este de 92 mm. Starea emblemei este foarte buna din pacate insa vopseaua nu a rezistat decat partial scurgerii anilor (initialele clubului erau vopsite in culorile drapelului national, inconjurate de un cerc de culoare alba).

duminică, 26 septembrie 2010

1972 anul primului eveniment ?


Am citit recent o stire conform careia in 1979 a fost organizat pentru prima data in Romania un eveniment cu vehicule istorice. Nimic mai fals ! In '79 a fost reeditata pentru prima data cursa Bucuresti-Giurgiu dar nu a fost o premiera in domeniu.

Numarul din mai 1972 al revistei Autoturism publica fotografia si stirea de mai sus referitoare la organizarea primei editii (cel mai probabil in luna aprilie 1972) a "Raliului batranetii", eveniment care a fost reluat si in 1973. Lansata in februarie 1969 revista Autoturism nu a publicat niciodata pana la acel moment vreo stire referitoare la manifestari autohtone de acest gen deci e de presupus ca nici nu au existat.
Pe coperta aceleiasi publicatii Autoturism, numarul din septembrie 1973, putem vedea o fotografie de la "Raliul Litoral" un alt eveniment dedicat vehiculelor istorice. In revista este prezentata o fotografie surprinsa in timpul paradei din Constanta, se precizeaza ca au participat 17 masini care au parcurs traseul Bucuresti-Constanta participand ulterior la Serbarile Marii printr-o parada Mamaia-Mangalia.
Pana vom gasi alte informatii putem considera fara sa gresim ca primul eveniment cu vehicule istorice a fost organizat in Romania in aprilie 1972. De mai multi ani am inceput sa colectez articole, informatii, clasamente si desigur fotografii de la evenimentele desfasurate inainte de '89 in Romania cu vehicule istorice pentu a realiza un album si un istoric al inceputurilor acestei miscari. Daca printre cititori se numara participanti la aceste evenimente sau descendentii lor, ii rog sa ma contacteze.

vineri, 24 septembrie 2010

Bijuterie 1:8



Zilele acestea Compania AUTOMOBILIA are placerea de a avea un oaspete de seama, dl S. Martin istoriograf auto , aflat in capitala intr-o vizita de documentare legata de Marele Premiu al Bucurestiului, eveniment in care a fost implicat si un automobil Auto Union Tip C (in 1939). Considerat cel mai mare specialist din lume in marca Auto Union dl. S. Martin este si producatorul unei machete cu totul speciale - Auto Union Tip C. Realizata la scara 1:8 macheta inglobeaza peste 6000 de piese. Macheta a fost produsa intr-o serie de 25 de exemplare, din care 23 au fost deja vandute la pretul de 30.000 (trei zeci de mii) de euro. Stiu, suma este imensa insa intotdeauna obiectele de calitate, lucrate manual, in serii limitate, cum sunt de exemplu ceasurile unor firme de prestigiu, au preturi pe masura. Detalii pe site-ul http://www.autounion1-8.de/

duminică, 19 septembrie 2010

Un eveniment reusit








Sambata 18 septembrie RETROMOBIL CLUB ROMANIA a organizat editia a XII-a a Raliului Memorial Giurgiu 1904. Pentru prima data in istoria de aproape patru decenii a organizarii de evenimente cu vehicule istorice in Romania, un raliu autohton figureaza in calendarul F.I.V.A. La raliu au participat 35 de echipaje din Bucuresti, Ploiesti, Constanta, Baia Mare, Braila, Brasov si Cluj Napoca.

Au fost prezente 20 de marci de automobile, modele fabricate in perioada 1930-1977.
Echipajul AUTOMOBILIA Historic Racing Team s-a clasat pe locul secund la clasa C+D concurand cu AERO 30 Roadster (1937) in formula Bogdan Coconoiu / Marin Dumitrescu. Prezenta celebrului pilot, ajuns la venerabila varsta de 91 de ani a fost unul din punctele de interes ale raliului fiind rasplatita cu premiile "cel mai varstnic participant" si "cel mai pitoresc echipaj".

Startul raliului s-a dat incepand cu ora 9:50 din Piata Alba Iulia, automobilele participante putand fi admirate in intervalul 8:30-9:50. Sosirea a avut loc in Piata Teatrului Valah din Giurgiu incepand cu ora 11:50.

Clasamentul General al raliului :

1. Iacob Epure - Mercedes 190 SL (1958)
2. Ioan Vlad- VW 1300 (1967)
3. Alexandru Mihalcea - Fiat 850 Sport Copupe (1959)

Explicatii foto :

- In fotografia 4 castigatorii primelor trei locuri in Clasamentul General, de la stanga , I. Vlad (2), I.Epure (1) si A. Mihalcea (3).
- Foto sus, dl. Marin Dumitrescu, membru de onoare al R.C.R., dand startul editiei a 12-a a raliului . Cel mai vechi automobil din concurs, Citroen AC4 (1930).
Raliul Bucuresti-Giurgiu, pe langa importanta sa istorica pentru automobilismul romanesc, are un loc aparte in inimile membrilor R.C.R fiind primul raliu organizat de aceasta asociatie (1999)

Despre editia a 12-a a raliului :

joi, 16 septembrie 2010

Vehiculele istorice la Km 0












Vineri 17 septembrie 2010 Federatia "Urmeaza-ti pasiunea" a organizat in Piata Universitatii din capitala, Ziua Nationala a Pasiunilor. In intervalul 17:00-19:00 au fost organizate in parcajul din fata Teatrului National expozitii cu automobile, jucarii si machete auto de colectie . Clipul de promovare a evenimentului http://www.youtube.com/watch?v=ySg-42sbo9k

miercuri, 15 septembrie 2010

O fotografie inconjuara lumea !


Ultimul numar al revistei "The Nash Times", publicatie editata de The Nash Club of America gazduieste o fotografie realizata in Romania. Dl, Iura Cuzmin, nepotul lui Gavril Gavrilita surprins in fotografie langa un superb Nash in 1942, a trimis aceasta imagine in intreaga lume fiind publicata in reviste din SUA, Finlanda, Australia si Canada precum si pe numeroase site-uri (inclusiv http://www.automobilia.ro/ in sectiunea Concurs, insa nu va participa din pacate la competitia foto pentru ca nu a fost o premiera). Fotografia a facut inconjurul lumii spre satisfactia nepotului care si-a omagiat astfel bunicul despre care vom mai avea ocazia sa vorbim in viitor.

luni, 13 septembrie 2010

XII Raliul Memorial Giurgiu 1904


Sambata 18 septembrie RETROMOBIL CLUB ROMANIA organizeaza editia a XII-a a Raliului Memorial Giurgiu 1904. Pentru prima data in istoria de aproape patru decenii a organizarii de evenimente cu vehicule istorice in Romania, un raliu autohton figureaza in calendarul F.I.V.A. Regulamentul raliului poate fi consultat pe site-ul R.C.R http://www.retromobil.ro/ alaturi de lista echipajelor inscrise in competitie.

Echipajul AUTOMOBILIA Historic Racing Team va concura cu AERO 30 Roadster (1937) in formula Bogdan Coconoiu / Marin Dumitrescu. Prezenta celebrului pilot, ajuns la venerabila varsta de 91 de ani, sunt convins ca o sa fie un punct de interes in plus pentru pasionatii de vehicule istorice. Daca vreti sa-l cunoasteti pe "nea Marin", sa-l intrebati cum era sa concurezi impotriva celebrilor Petre Cristea si Jean Calcianu sau pur si simplu sa-i solicitati un autograf, nu ratati aceasta ocazie.


Startul raliului se va da incepand cu ora 9:50 din Piata Alba Iulia, automobilele participante putand fi admirate in intervalul 8:30-9:50. Sosirea va avea loc in Piata Teatrului Valah din Giurgiu incepand cu ora 11:50.

Cartea postala alaturata, editata la inceputul secolului trecut, reda atmosfera care domnea in orasul dunarean in anul 1904, anul in care s-a desfasurat cursa Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti, cursa pe care la sfarsitul acestei saptamani va fi reeditata cu vehicule istorice.

Infiintat in 5 aprilie 1904 la initiativa unu grup de 27 de proprietari de automobile, A.C.R. organiza in premiera in Romania, la 22 septembrie 1904, un raliu automobilistic, pe ruta Bucuresti-Giurgiu si retur. Multi ani aceasta cursa a fost considerata prima competitie automobilistica din Romania dar documente de arhiva atesta faptul ca ea a fost precedata de cel putin o alta cursa organizata pe un circuit stradal in Bucuresti unde la acea ora circulau aproximativ 70 de automobile. Confuzia, care a dainuit multi ani, provine poate si din diferenta dintre genul celor doua curse amintite, termenul de “rally” aparand mult mai tarziu, in ianuarie 1907, cand s-a desfasurat prima editie a Monte Carlo Rally. Cursa Bucuresti-Giurgiu-Bucuresti a fost anuntata in saptamana premergatoare prin raspandirea a 20.000 de afise in capitala iar soseaua, neasfaltata desigur la acea ora, a fost stropita cu un liant special preparat de o fabrica de ulei pentru a limita ridicarea prafului. La cursa s-au inscris noua echipaje dar au luat startul numai sase: George-Valentin Bibescu / Marta Bibescu – Mercedes, Alexandru Prager – Oldsmobile, Leon Leonida – Mercedes, C. Vidal – Gobron, N. Niculescu Iarca – Cudell, Alexandru Darvari – Fiat. Startul s-a dat incepand cu ora 10:30, la un interval de cinci minute, de-a lungul traseului fiind postati jandarmi calari. Intre bornele kilometrice 7 si 8 si respectiv 8 si 9 , arbitrii au cronometrat participantii in ceea ce cu siguranta putem considera prima proba “pe kilometru lansat” din istoria automobilismului romanesc, doi concurenti, Bibescu si Leonida, inregistrand acelasi timp, 48 de secunde. Primii sositi la Giurgiu au fost Bibescu si Leonida, care au parcurs traseul de 63 de km in 58 de minute, urmati de Vidal (113 minute), Niculescu Iarca (120’), Darvari si Prager (152’). Dupa o pauza de trei ore s-a dat startul pe traseul de retur, doar patru echipaje terminand cursa. Niculescu a pierdut radiatorul desprins prin hartoapele drumului, iar Vidal a ramas in comuna Jilava in pana de cauciuc si cu probleme la cutia de viteze, masina sa fiind transportata in miez de noapte in capitala cu una din carutele pregatite din vreme de organizatori.Castigatorul cursei, George Valentin Bibescu, a realizat o medie orara de 66 km/h parcurgand traseul in 108 minute, urmat de Leon Leonida, cu media de 63 km/h (120 de minute). Jurnalele vremii consemnau ca “astfel cursa aceasta naprasnica, in care si-au riscat viata atatia oameni, s-a incheiat cu bine, fara nici un accident, numai ca o cioara ratacita s-a lovit in zbor de unul din cursanti, ranindu-l la cap.” Doi ani mai tarziu la 19 noiembrie 1906 cursa a fost reluata castigatorul fiind de acesta data Jean Camarasescu (Mercedes) care a realizat o media orara de 82 km/h. Alaturi de acesta au concurat in cursa din 1906: George-Valentin Bibescu (Mercedes), Ion Maican (Hubert), Leon Leonida (Gobron) si Ion N. Lahovari (Berliet). Putem considera ca Giurgiu-Bucuresti-Giurgiu reprezinta pentru motorsportul romanesc ceea ce pentru francezi reprezinta Gordon-Bennett Cup (1900 Paris-Lyon) iar pentru italieni Targa Florio (1906), ca si in cazul cursei romanesti si acestea fiind precedate de alte competitii de mai mica amploare. Daca discutam de primele competitii europene trebuie mentionat ca francezii au organizat prima cursa in 1894, cu sprijinul gazetei pariziene Le Petit Journal, “Concours des Voitures sans Chevaux”, competitie desfasurata pe ruta Paris-Rouen. Un an mai tarziu italienii au organizat cursa Torino-Asti iar in 1898 a fost organizata, in Austria, prima cursa montana care a strabatul pasul Stelvio. In 1900 englezii au organizat Thousand Mile Trial iar in 1905 germanii au lansat competitia Herkomer Trophy Trial. Gradul de motorizare al Romaniei la inceputul secolului trecut era redus in comparatie cu alta state europene, acest fapt facand si mai importanta aparitia atat de timpurie a competitiilor automobilsitice in Romania, unde printul George-Valentin Bibescu poate fi creditat ca fiind cel mai important promotor al acestor competitii.

Raliul Memorial Giurgiu 1904 este un elogiu adus pionierilor automobilismului romanesc. Nu-l ratati fie si din postura de spectatori !

Proiectul Aero (XVI) : Soft top-ul




Imi fac mea culpa si ma grabesc sa va prezint ultimul pas facut in proiectul Aero, cu promisiunea ca voi adauga fotografii din etapele intermediare ulterior. Vineri si sambata s-a muncit sustinut la capota masinii, peste 12 ore zilnic. Rezultatul se vede in fotografiile de mai sus. Am folosit 4 metrii de material Sonnenland. Mai am de adaugat cate o capsa pe fiecare dintre parti. Trebuie executata husa care se monteaza cand soft-top-ul este inchis, sper sa iasa cu materialul ramas. Din capul locului trebuie spus ca exista doua secrete ale operatiunii : primul, materialul de o exceptionala calitate (pe piata exista numerosi substituenti de calitate inferioara), al doilea, un meserias care are in spate peste 50 de ani de experienta in care a lucrat de la canapele la trasuri. Datorita varstei dar mai ales a starii sanatatii meseriasului proiectul s-a derulat mai greu insa suntem la un pas de finalizare. Saptamana aceasta trebuie sa finalizez si geamurile laterale si apoi teama de ploaie va deveni o amintire.

sâmbătă, 11 septembrie 2010

ALO ! Aterizeaza strabunicul (rock-ului)

Pe 2 octombrie legendarul John "Ozzy" Osbourne, fondatorul Black Sabbath, va concerta la Bucuresti in caddrul turneului de promovare al albulului SCREAM http://www.ozzy.com/us/music lansat in 15 iunie 2010. Din trupa sa "multinationala" fac parte britanicul Adam Wakeman (clape - fiul lui Rick Wakeman claparul formatiei Yes), grecul Gus G (chitara solo - ex Firewind) , americanii Tommy Clufetos (baterie, ex Alice Copper - Ted Nudget) si Rob "Blasko" Nicholson (bass ex Danzig - Rob Zombie). In decembrie, Ozzy una dintre cele mai emblematice figuri din industria heavy-metal, va implini 62 de ani. Excesele tineretii si caracterul sau rebel au favorizat misiunea detractorilor sai care l-au prezinte in timp drept satanist, anticrist fiind chiar acuzat chiar ca un tanar american s-a sinucis impresionat fiind de piesa Suicide Solution. Cei care l-au urmarit in serialul TV The Osbournes au putut vedea adevarata fata a artistului care a vandut in intreaga cariera solo peste 32 de milioane de albume. Dati volumul la maxim si ascultati una din capodoperele semnate Ozzy Osbourne (Paranoid - alaturi de Black Sabbath). A venit momentul razbunarii, vecinii manelisti e timpul sa aiba migrene !!!!!! http://www.youtube.com/watch?v=b32Ll7cbIg4

joi, 9 septembrie 2010

Autoshow 18 (257)


Incepand de astazi, la toate punctele de difuzarea presei, gasiti noul numar 18 (257) al revistei AUTOSHOW. Paginile dedicate vehiculelor istorice gazduiesc un reportaj realizat la Raidul Zimbrilor. Istoria ARO continua !

luni, 6 septembrie 2010

I Sueta colectionarilor

Duminica 5 septembrie am avut placuta surpriza sa fiu invitat la un eveniment inedit. In timpul saptamanii trecute au debutat primele discutii referitoare la o intalnire duminicala organizata fara anunturi publice, fara un program strict si mai ales fara stres sau reprosuri pentru cei absenti. Singura conditie de participare a fost participarea cu o masina interbelica. Reteta e simpla : se lanseaza ideea plimbarii printr-o invitatie pe email. Daca sunt doi sau mai multi amatori proiectul prinde viata. Duminica traseul a fost unul exclusiv urban. Ne-am dat intalnire la garajul unuia dintre participanti, ocazie cu care am realizat fotografia a doua. Fiind un cartier vechi al capitalei, privind prin obiectiv am avut pentru o clipa senzatia ca ma aflu in Bucurestiul interbelic. La Piata Unirii ne-am intersectat cu una din statuile din Piata Universitatii, plecata la plimbare pentru a face loc santierului unui parcaj subteran. In trafic oameni extaziati de inedita caravana. Doi soferi neatenti au fost la un pas sa se ciocneasca uitand ca se afla la volan. Pe Bulevardul Aviatorilor am avut senzatia ca am ajuns la Londra, se circula pe partea stanga a drumului. Toti participantii si-au exprimat regretul pentru pierderea ultimelor strazi pavate cu piatra cubica din Bucuresti insa am cazut de acord ca pentru vehicule istorice un drum asfaltat e varianta ideala. Ajunsi in parcul Herastrau am avut neplacerea sa constatam ca terasele, fie ele "simple" sau "de figuri" duminica "sunt vorbite" sa deschida la ora 12. Am reusit sa convingem una sa ne serveasca si ne-am asezat la sueta. Dupa vreo ora am plecat iar la drum, destinatia fiind cartierul Cotroceni ale carui stradute pustii ne-au oferit ragazul de a admira superbele constructii interbelice salvate ca prin minune de la demolare. Am alimentat la o micuta benzinarie. Fiind slab populata mi-am permis luxul de a prepara 4 "spritzuri" pentru "calul" meu (4,5 litrii de benzina + uleiul de amnestec aferent). A fost o zi superba pentru care trebuie sa multumesc tuturor participantilor. Ma grabesc sa-mi verific emailul, astept cu nerabdare urmatoarea invitatie la Sueta colectionarilor !

sâmbătă, 4 septembrie 2010

Pebble Beach 2010


Anul acesta juriului celui mai prestigios concurs de eleganta auto din lume, Pebble Beach, a acordat titlul de "Best of show" automobilului Delage D8S De Villars Roadster (1933) care face parte din The Patterson Collection in Loiuseville (U.S.A.) Mai multe detalii si fotografii ale celor peste 250 de vehicule istorice participante : http://www.pebblebeachconcours.net/

Foto : Kimball Studios

joi, 2 septembrie 2010

Oldtimer Show Budapesta 2010


In perioada 22-24 octombrie se va desfasura la Budapesta o noua editie a Oldtimer Show, eveniment de reuneste peste 270 de modele diferite de vehicule istorice, majoritatea restaurate.
Expozitia este deschisa zilnic la SYMA Sport&Events Center intre orele 9 si 19 (10-20 ora Romaniei). Mai multe detalii despre locatie si albume foto cu editiile anterioare gasiti pe site-ul oficial al evenimentului http://www.oldtimershow.hu/