luni, 2 noiembrie 2009

Medalia Record R.P.R. pe 50 km



O piesa interesanta si in acelasi timp ciudata este medalia din imagine. Realizata din alama argintata medalia are diamentrul de 50 mm. Pe fata grafica include doua monoposturi si Arcul de Triumf , in timp ce pe verso este inscris "Comitetul pentru Cultura Fizica si Sport". In mijloc este gravat textul "Record R.P.R. pe 50 km" fapt care plaseaza temporal decernarea in perioada 1947-1965 in care tara noastra a purtat titulatura de Republica Populara Romana, mai exact inceputul anilor '50 cand au fost reluate cursele automobilistice. De este ciudat la aceasta medalie este lipsa oricarui alt inscris (numele cei care a realizat recordul, data , etc) precum si marcajul producatorului "Ges. Arad" (variata germana prescurtata pt. "Fabricat la Arad") usor straniu in comunism. Cum comitetul emitent al medaliei a fost infiintat dupa cel de-al doilea Razboi Mondial misterul este si mai mare, varianta invocata de vanzatorul medaliei nefiind plauzibila (medalie din perioada interbelica, ramasa in stoc , inscriptionata de comunisti).

2 comentarii:

  1. Foarte interesanta piesa si frumoasa. E clar ca "Record RPR pe 50 km" e inscriptionat ulterior baterii. Iar marcajul "Ges Arad" nu mi se pare foarte straniu. Din motive diverse unele fabrici si ateliere si-au pastrat vechea denumire, cel mai la indemana exemplu care-mi vine in cap este Adesgo. Este foarte posibil ca matrita aversului sa fie mai veche, lucru sugerat si de masinile reproduse dar pana nu gasiti si o medalie cu avers identic emisa cu certitudine inainte de 30 Dec 1947, ramane doar o simpla supozitie.

    RăspundețiȘtergere
  2. Comitetul asta a fost infiintat in iulie 1949. Pe okazii se gaseste o medliae similara din 1951 pentru atletica, totusi scrisul pe verso e intr-un font diferit. Banuiesc ca e de la inceputul anilor 50.

    RăspundețiȘtergere