joi, 19 noiembrie 2009

Ne-a parasit ziaristul Liviu Serban




Cu mare tristete am primit astazi vestea mortii ziaristului auto Liviu Serban, ultimul penel care a publicat in revista Autoturism inca din anul debutului acesteia (1969 - mai exact din nr. 2 al revistei ). Autor a mii de articole Liviu Serban (1937-2009) este cel care a intocmit monografia ACR 75 de ani (1979). Am fost extrem de onorat atunci cand Liviu Serban mi-a solicitat in 2003 sprijinul pentru intocmirea monografie ACR 100 de ani. N-am fost lasati sa finalizam proiectul. N-am sa amintesc cauzele acestei stranii decizii, care l-a mahnit profund pe Liviu Serban. In fotografia de mai sus, realizata in perioada documentarii, il puteti vedea pe regretatul jurnalist Liviu Serban incadrat de doi automobilisti veterani, pilotul Alexe Devasal (in stanga fotografiei) si dr. Emanoil "Titu" Manicatide (fratele inginerului Radu Manicatide - castigator al Raliului Balcanic). Jurnalistul si-a adus o importanta contributie la intocmirea biografiei pilotului Marin Dumitrescu publicata in 1978 sub titlul "Un sfert de veac la volanul bolizilor". Pe nea Marin l-am cunoscut in casa lui Liviu Serban si tot renumitul ziarist a fost cel care, cunoscadu-mi pasiunea pentru istoria automobilismului, mi-a prilejuit in timp intalniri cu mari campioni ai volanului. Un mare jurnalist auto ne-a parasit. Probabil ca Petre Cristea (colegul sau de redactie), Jean Calcianu, Petre Vezeanu, Ludovic Balin si ceilalti mari piloti romani disparuti dintre noi aveau nevoie de penelul lui Liviu Serban. Adio maestre !

4 comentarii:

  1. Mi-au placut foarte mult articolele lui din revista Autoturism, intodeauna le citeam cu foarte mare placere, Dumnezeu sa-l odihneasca.

    Cu permisiunea de face o mica modificare,monografia "Un sfert de veac la volanul bolizilor" ,a fost pubilicata in anul 1978.

    RăspundețiȘtergere
  2. Cred ca aveti dreptate, oricum cartea a fost editata in trei editii , doua in anii '70, posibil sa fi fost 1978 prima, nu-mi amintesc exact, si una, revazuta si adaugita, la inceputul anilor '90, deci sunt trei ani diferiti, trei coperti si doua edituri diferite. Liviu Serban a fost cel care l-a incurajat si sprijiit pe nea Marin in publicare cartii, din pacate alti mari campioni ai automobilismului nu au lasat astfel de lucrari-document.

    RăspundețiȘtergere
  3. Si cand te gandesti ca d-ul Liviu Serban avea 35 de ani, cand a aparut pe piata revista "Autoturism",era in "floarea varstei", in copilarie asteptam cu nerabdare aparitia acestei reviste precum si "Almanahului Auto". Am si eu cartea "Un sfert de veac la volanul bolizilor" editura Sport-Turism , Bucuresti ,editia 1979.Oricum m-ai uimit cate cunostinte in domeniul auto ai,eu personal in afara de publicatiile din domeniul auto dinainte de 89,am stat si am ascultat "povesti la gura sobei"de la oameni care s-au lovit direct de masini deosebite, care acum sunt demult la topit si desi suntem de aceias varsta,ma uimesti cate cunostinte in acest domeniu ai.

    RăspundețiȘtergere
  4. Intr-adevar, este foarte trist. Am aflat azi, cu durere, ca s-a stins din viata. Mi-a fost mentor si nu pot uita clipele petrecute in compania dansului, la revista Autoturism unde mi-am inceput cariera de ziarist auto. Culmea este ca pe langa ca aveam acelasi nume de familie, amandoi aveam aceeasi constitutie fizica si ochi albastri. La un momentdat a fost intrebat de un alt mare om din industria auto, domnul Nicolas Ianculescu, daca sunt fiul lui. Domnul Liviu a zambit si a raspuns: "Nu. Este fiul meu din presa auto".
    Odihneste-te in pace, domnul Liviu. Nu am cum sa te uit niciodata.

    RăspundețiȘtergere