duminică, 20 iunie 2010

Agenda automobilistului






Cu atatea si atatea evenimente in ultima perioada nici n-am bagat de seama ca a trecut ceva vreme de la ultima prezentare a unei lucrari de arhiva asa incat ma grabesc sa ridic din raft si sa suflu de praf o "noua" carte.
Astazi va prezint "AGENDA AUTOMOBILISTULUI - Cat costa intretinerea automobilului", lucrare aparuta sub semnatura ing. Virgil Coman la Libraria Noua. Lucrarea are 128 de pagini, nu este datata, insa acest lucru poate fi aproximat cu usurinta (?1923), dupa o nota din subsolul unei pagini "preturile sunt cele din septembrie 1922". Dupa partea introductiva care are 19 pagini, lucrarea contine tabele de genul celor de mai sus, fiind un registru de bord in care soferii puteau inscrie parcursul, cheltuielile cu combustibilul, camerele, anvelopele, etc.
Lucrarea se dorea a fi un instrument pentru proprietarii de automobile, in special pentru cei care aveau sofer angajat, acestia nu de putine ori solicitand decontarea unor cheltuieli nejustificate. Inchei prezentandu-va un citat din Prefata lucrarii : "a avea un automobil insemneaza a cheltui o suma de bani pentru intretinerea lui, dar acesta suma niciodata nu putem sa o stim atata timp cat nu o trecem undeva, fie intr-un caiet, fie intr-un registru. Tocmai pentru inregistrarea acestor sume care se cheltuiesc cu un automobil am cautat sa pun la dispozitie aceasta asa zisa brosura, care de altel s'ar putea mai bine intitula un registru de cheltuieli."
Cumparatorul exeplarului de fata n-a catadicsit sa scrie nici macar un rand in registru, mai mult , multe parti ale lucrarii nefiind nici macar taiate pentru a putea fi rasfoite. Harta de care se face vorbire pe coperta s-a pierdut din pacate. Coperta este semnata E. Marvan, unul din cei mai mari fotografi ai epocii.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu