sâmbătă, 19 martie 2011

Automobilismul si posibilitatile sale de desvoltare in Romania

Astazi va prezint o care extrem de rara din arhiva AUTOMOBILIA , tiparita in anul 1935 la Tipografia "Finante si Industrie" din Bucuresti : "Automobilismul si posibilitatile sale de desvoltare in Romania". Autorul acestei carti, Dr Florin Codrescu, laureat al Facultatii de Drept din Paris, a fost directorul ziarului si editurii "Curierul automobilist". Lucrarea sa prezinta in 60 de pagini o situatiei statistica a vehiculelor din Romania, pe ani, tipuri si regiuni. Nu lipsesc nici datele la nivel european, care ne arata ca la nivelul anului 1935 in Romania exista un automobil la 586 de locuitori (1/586), gradul de motorizare fiind cu cu mult peste cel al majoritatii statelor vecine : Bulgaria, 1/1585, Iugoslavia 1/1210, Polonia 1/1270, URSS 1/2718. Pentru comparatie S.U.A. inregistra 1 automobil la 5 locuitori, Franta 1/22, Anglia 1/23, Germania 1/101, Italia 1/130, Cehoslovacia 1/179, Ungaria 1/537. Sunt analizate regulamentele de circulatie, starea drumurlor, evident cu mentionarea necesitatii constructiei de autostrazi in Romania, dupa modelul german, proiect care probabil nu va fi finalizat nici la un secol distanta.

6 comentarii:

  1. Va salut! Pentru o corectare,va trimit acest mesaj pe aceasta cale pentru a va informa pe dvs. personal, asadar nu trebuie sa postati mesajul pe blog. Ati scris "in Romania existau 586 de automobile la un locuitor" ati vrut sa spuneti ca la 586 de locuitori era un automobil.

    Multumim pentru articolele si fotografiile valoroase pe care ni le prezentati pe acest blog.

    Respect Automobilia!

    RăspundețiȘtergere
  2. Rog corectie, logic ar fi 586 locuitori / automobil in cazul Romaniei. Interesante statistici, ce avansata era Franta fata de Germania. In Romania mentioneaza cumva si un top al celor mai folosite marci de masini? C.Tase

    RăspundețiȘtergere
  3. Scuze de eroare, am modificat, multumesc. Nu exista un top al marcilor, doar statistici pe regiuni si tipuri de vehicule.

    RăspundețiȘtergere
  4. eu cred ca in limba romana"desvoltare" se scrie cu Z !!!!!1

    RăspundețiȘtergere
  5. Si eu cred tot asa, numai ca in trecut unele cuvinte aveau alte forme, pentru a pastra parfumul epocii mi se pare firesc sa nu modific titlul original al lucrarilor.

    RăspundețiȘtergere
  6. Si eu cred tot asa, numai ca in trecut unele cuvinte aveau alte forme, pentru a pastra parfumul epocii mi se pare firesc sa nu modific titlul original al lucrarilor.

    RăspundețiȘtergere