
joi, 30 iunie 2011
Autoshow 11 (275)
miercuri, 29 iunie 2011
VI Retromobil Grand Prix


Sambata 2 iulie incepand cu ora 8:00 pe circuitul AMCKART Retromobil Club Romania organizeaza editia a VI-a RETROMOBIL GRAND PRIX, competitie dedicata automobilelor istorice. La ora 12:00 va fi organizata o parada pe circuit evenimentul incheindu-se cu festivitatea de premiere. Regulamentul, lista de participanti si alte detalii despre eveniment pot fi consultate pe site-ul R.C.R. http://www.retromobil.ro/
ATENTIE !!! Dupa modificarile aduse soselei de centura a capitalei accesul la circuit se poate face venind dinspre Voluntari. Traseul de urmat :
- pentru bucuresteni : Sos Colentina - stanga la intersectia pe Sos Andronache (la intersectia cu Fundeni) - stanga pe soseaua de centura http://www.harta-bucuresti.ro/
- pentru cei care vin pe A1 / DN1 : Soseau de centura directia A2 - Intoarcere spre Otopeni la intersectia pentru Stefanesti - Sos de centura.
- Pentru cei care vin pe A2 - se merge pe soseaua de centura pana la circuit
marți, 28 iunie 2011
Motorul de sticla
luni, 27 iunie 2011
R.M.T. primit cu caldura de maramureseni


Dl. Toma Weisz, membru R.C.R. si un mare pasionat de vehicule istorice din Baia Mare, ne-a trimis fotografiile de mai sus, surprinse in Baia Mare cu ocazia expozitie prilejuite de Morgan Romanian Tour. Cele patru Morgan-uri participante, insotite de pasionatii locali, au plecat dupa expozitie peste Gutai, spre Cimitirul Vesel si Manastirea Barsana. Voi reveni cu noi detalii si fotografii de la eveniment.
miercuri, 22 iunie 2011
Romanian Morgan Tour

In perioada 25 iunie - 3 iulie 2011 o caravana Morgan strabate Romania pe un treseu de peste 1600 km care include Transfagarasanul. La prima editie Romanian Morgan Tour si-au anuntat participarea trei echipaje din Marea Britanie care vor fi insotite de membrii Morgan Club Romania. Vor fi strabatute cele mai importante regiuni ale tarii, din Maramures in Bucovina si Transilvania, ajungand in Bucuresti pe data de 30 iunie pentru a traversa apoi Transfagarasanul. Romanian Morgan Tour 2011 va debuta la Oradea in data de 25 Iunie derulandu-se pe traseul Satu- Mare – Barsana – Campulung Moldovenesc – Bistrita – Sighisoara – Brasov – Bucuresti in 5 etape , urmand ca dupa o zi de repaus sa continue cu ultima si cea mai solicitanta incercare – aceea de a traversa Transfagarasanul la o zi dupa deschiderea sa oficiala din acest an. Morgan Club Romania a luat fiinta in anul 2007 cu scopul de a reuni posesori si pasionati din si in Romania pentru a promova tot ceea ce inseamna aceasta marca, de la traditie la pasiunea pentru un anumit stil de viata, pentru privilegiul de a conduce o adevarata masina sport. In acest context, Romanian Morgan Tour isi doreste sa demonstreze ca Romania aer multe de oferit din punct de vedere turistic unui adevarat pasionat Morgan - care iubeste mirosul naturii si vantul in fata, care vrea sa simta masina cu toate simturile si sa conduca fara a fi condus. Morgan a respectat aceste conditii in fabricarea masinilor sale timp de peste 100 ani ramanand fidela aceluiasi stil britanic si aceleiasi productii artizanale, oferind, chiar cu noile sale modele, emotia pilotajului de acum 40 – 50 ani. Romanian Morgan Tour va popsi la Bucuresti in data de 1 iulie, reunind toti prietenii acestei marci la petrecerea de la proaspat redeschisul restaurant Morgan La Dud din Strada Sperantei . Pentru detalii – secretariat Morgan Club Romania – tel.0722.494.537
http://www.morganclub.ro/
http://www.morganclub.ro/
marți, 21 iunie 2011
Aniversarea unei legende
luni, 20 iunie 2011
Sarbatoare la Timisoara
Despre eveniment :
http://oldtimertm.3xforum.ro/viewtopic.php?pid=6601#6601
Fotografii furnizate de organizatori
sâmbătă, 18 iunie 2011
Parada la inaltime
vineri, 17 iunie 2011
Aniversare B.M.W. 328 - 75 de ani

Simfonia Motoarelor 2011
luni, 13 iunie 2011
Interbalkanic Classic Rally 2011

http://automobilia.pasion.at/evenimente/Interbalkanic%20Classic%20Rally%202011
http://www.flickr.com/photos/tonidinsibiu/sets/72157626958866612/
http://www.99poze.ro/startul_raliului_interbalcanic/
http://www.99poze.ro/startul_raliului_interbalcanic_neoficial_doar_demonstrativ/
Foto : Sorin Müntz - vicepresedinte R.C.R.
sâmbătă, 11 iunie 2011
Retro Parada Banateana
vineri, 10 iunie 2011
www.automobilia.ro - Un an de la lansare

Imi face o deosebita placere sa anunt ca astazi se implineste exact un an de la lansarea site-ului http://www.automobilia.ro/ . As vrea sa multumesc tuturor cititorilor fara de care nu am fi ajuns cel mai citit site de profil din Romania (a nu se confunda cu forumurile). Conform statisticilor Google Analytics si trafic.ro www.automobilia.ro a cunoscut o crestere constanta depasind in numai cateva luni de la lansare toate site-urile romanesti cu profil similar. Sutele de articole de prezentare de vehicule istorice si evenimente, fotografii , anunturi, reclame, documente de arhiva vor continua si sper sa le gasiti la fel de interesante. Astept pareri propuneri si mai ales critici daca ele pot produce imbunatatirea site-ului. Profit de ocazie sa multumesc celor care au contribuit la crearea site-ului si care din modestie prefera sa-si pastreze anonimantul. Ma bucur ca www.automobilia.ro a devenit destinatia preferata de pasionatii de vehicule istorice din Romania si sper sa ma ridic si in viitor la nivelul exigentelor Dvs.
Foto : AMJ
Start in Interbalkanic Classic Rally

Foto : Irina Dominteanu - Morgan Club Romania
Reflectarea evenimentului :
Simfonia Motoarelor - 18 iunie
Datorita conditiilor meteo nefavorabile editia a III-a Simfonia Motoarelor a fost reprogramata pentru data de 18 iunie. Vom reveni cu detalii la inceputul saptamanii viitoare.
joi, 9 iunie 2011
Poftiti la salon !
sâmbătă, 4 iunie 2011
Discurile de revizie
de "buline" de revizie se lipea pe parbriz. In acea perioada revizia se efectua anual. Discul din vinilin subtire era lipit pe o hartie patrata care depasea cu cativa milimerii diametrul acestuia.
Hartia se lipea la interior. Vinilul e inscriptionat cu vopsea de aceea in unele cazuri s-a sters. Daca e necesara curatirea recomand sapunul si apa calda (in nici un caz sa nu folositi spirt medicinal sau alte genuri de alcool). Multi nu se oboseau sa-l lipeasca insa am intalnit (in mod surprinzator chiar si in ultimii ani) masini cu rulaje mici, pastrate in garaje, care mai au inca discurile de revizie ale ailor '70 pe parbriz sau luneta. Anii '80 au adus schimbarea numelor de inmatriculare de plastic cu cel metalice. In acest moment discurile de vinil au fost inlocuite cu discuri din plastic realizate prin turnare. Pe spate, in centru, acestea au o tija care se introducea in cercul de pe numar si se topea cu bricheta. Numerele aveau un loc special pentri fixarea discurilor. Inutil sa spun ca in noua varianta si mai putin posesori de vehicule demontau dupa fiecare revizie numerele pentru schimbarea discurilor. Am intalnit si numere care nu erau perforate. Dupa 1989 au aparut discuri autocolante, dupa modelul tarilor europene, care aveau inscriptionate si lunile anului. Daca in cazul primelor doua editii anul afisat reprezenta anul de valabilitate al reviziei, in cazul urmatoarelor doua editii, cele autocolante, acestea afiseaza luna si anul in care expira inspectia tehnica periodica. Actualele numere nu mai au un loc embosat pentru lipire si n-as putea sa va spun unde anume trebuiesc lipite, oricum inainte sau dupa combinatia de cifre, cu luna expirarii in sus (normal trebuia cred sa existe o perforatie). Evident ca nici atunci nici acum nu exista vreo penalizare daca nu lipesti aceste discuri pe masina, fapt care ma bucura pentru ca le pot colectiona. In conditiile controlului prin intermediul prelucrarii automate a datelor (camerele filmeaza numarul iar prin computer se verifica automat daca vehiculul respectiv are ITP, RCA si rovignieta) estimez ca discurile de revizie vor disparea in curand. In fotografie apar achizitiile din ultimii doi ani, grosul colectiei zace intr-o cutie ratacita prin pod, iar in cazul discurilor din plastic in unele cazuri acestea sunt montate pe placi de inmatriculare. In anii '70 si '80 au variat termenii "VERIFICAT" si "REVIZUIT". In anii '90 a incetat alternarea ciudata a celor doi termeni aparand termentul de "VTA", abrevierea de la Verificare Tehnica Anuala. Daca gasiti vreun disc uitat prin talon, torpedo sau trusa de scule si nu prezinta interes pentru dvs. va multumesc anticipat pentru contributia adusa la completarea colectiei AUTOMOBILIA.
Petre Cristea in Gp-ul Finlandei '39
Petre Cristea a participat in 1939 la a VII-a editie a Grand Prix-ului Finlandei - Eläintarharata - desfasurat la 7 May 1939. Circuitul de le Helsinki avea 2 km si se parcurgeau 25 de tururi. Marile echipe ale momentului, Auto Union si Mercedes nu au participat la cursa. Desi s-au inscris 7 concurenti la start s-au prezentat doar 5 : Petre Cristea (BMW 328), Alexi Patama (Ford Special), Walter Bergström (D.K.W. Special), Tore Berg (Alfa Romeo 2,6 Monza) si Adolf Westerblom (Alfa Romeo 2,6 Monza). Cristea nu a participat la sesiunile de calificari asa incat a luat startul din linia a doua a grilei de start, in spatele lui Patama care realizase cel mai bun timp (Ford - 14,2 s). Pilotul creditat cu al doilea timp, Alm (Ford - 15,8 s) nu a mai luat startul. Tot pe prima linie la start s-a aliniat Bergström (D.K.W. 20,6 s) . Patama a condus mai putin de un tur, dupa care Cristea s-a instalat la conducerea cursei (sursa kolumbus.fi). Bergström, care participase anterior si la cursa moto clasandu-se pe pozitia secunda, a avut probleme cu masina si a ratat startul intrand in cursa dupa primul tur. Westerblom il depaseste pe Patama, in timp ce Berg are problemele cu franele spate dupa 4 ture facand un spectaculos tete a queue in "virajul mortii". Se opreste pentru remedierea defectiunii si pierde o tura. Dupa cinci tururi situatia era urmatoarea : Cristea 6m 09s , Westerblom 6m 11s , Patama 6m 12s, Berg era in pozitia a patra Bergström fiind mult in spate (a fost depasit de ceilalti concurenti de 4 ori). In turul a noualea suedezul Westerblom il depaseste pe Cristea si incepe sa ia avans, in medie 2s pe tur, semn ca masina lui Cristea avea probleme : Westerblom 11m 59s, Cristea 12m 03s, Patama 12m 05s. Dupa 15 tururi situatia se mentine neschimbata, Cristea multumindu-se cu pastrarea pozitiei secunde : Westerblom 17m 39s, Cristea 17m 52s, Patama 18m07.5s. Berg face al doilea timp pe tur insa sufera un accident in turul 18 si distruge motorul. Aceeasi ordine dupa 20 de tururi : Westerblom 23m18s, Cristea 23m38s, Patama 24m13s. In mod surprinzator Adolf Westerblom castiga cursa cu viteza medie de 103,7 km/h, Petre Cristea termina pe pozitia secunda la 27,4 s urmat de Aleksi Patama la 1m 32s. Am placerea sa va prezint, cred ca in premiera pentru multi dintre dvs., cateva secvente video in care il puteti vedea pe Petre Cristea, cel mai mare pilot romand din toate timpurile, concurand in aceasta cursa http://yle.fi/elavaarkisto/?s=s&g=3&ag=88&t=29&a=446 Filmul cuprinde doua curse moto, una auto (probabil categoria "Sport") si se incheie cu categoria "Curse" care a contat pentru Marele Premiul al Finlandei '39 (unele surse prezinta invers cele doua curse, indicand ca cea care a contat pentu GP Finlandei e prima - e mult de studiat in aceasta privinta). La momentul 5:57 il vedeti pe Cristea in partea stanga a grilei, plan secund luand startul. Fiind singurul BMW 328 din cursa e usor sa-i urmariti evolutia. Desi mai detin cateva secvente de arhiva video de la Marele Premiu al Bucurestiului '39 in care l-am vazut pentru prima data pe Cristea concurand, sunt coplesit de descoperirea facuta.
joi, 2 iunie 2011
Ziua Portilor Deschise la M.A.I.
Abonați-vă la:
Postări (Atom)