luni, 12 martie 2012

DACIA 1300 - Echipamente si accesorii


Lucrarea DACIA 1300 - Echipamente speciale si accesorii complementare, autori inginerii Corneliu Mondiru si Dumitru Mihai, a fost publicata de Editura Tehnica in anul 1980 (125 pagini). Sunt prezentate variantele de autoturisme produse de DACIA in 1980 : 1300, 1310, 1310 L (Lux) si 1310 LS (Lux Super). 
Varianta 1310 L avea urmatoarele dotari suplimentare : circuit dublu de franare, volan cu doua spite si perna flexibila, luneta cu dezaburire, oglinda exterioara stanga, manere de viraj, scaune stilizate tip R18, stergator de parbriz actionat de pe coloana volanului, covoare din mocheta si PVC, set radio receptor (optional.)
Varianta 1310 LS avea toate prezenta dotarile "L-ului" plus urmatoarele dotari suplimentare : servofrana, semnalizator de bord privind uzura placutelor de frana, volan cu patru spite si tablou de bord restilizat, oglinzi exterioare stanga-dreapta, tetiere, reostat iluminare tablou de bord, ornamente laterale, capace roti din material plastic cu insertie metalica, reglaj faruri din interior, saboti autoreglabili.
Accesorile complementare mai importante descrise de lucrare sunt frigiderele FRAM 22 si 35, proiectoarele de ceata, lampile de mers inapoi, radioul Predeal, antenele radio AURA 110 si AUR 1, centurile de siguranta si, foarte interesant, o acceleratie de mana prezentata ca "stabilizator de viteza" (nu am vazut niciodata asa ceva in magazine sau pe vreo masina Dacia desi autorii precizeaza ca "se pot procura prin unitatile de stat sau din import"). Foarte utile pentru cei care restaureaza automobile DACIA sunt instructiunile de montaj insotite de ilustratii prezentate la fiecare accesoriu in parte. Lucrarea este foarte interesanta si o recomand  tuturor posesorilor de automobile DACIA 1300/1310.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu