marți, 23 februarie 2010

Mostra Scambio Novegro 2010 (II)






Pe langa Norton-ul prezentat ieri au mai fost vreo 3-4 motociclete care mi-au atras in mod special atentia printre care si acestea doua, B.M.W. si Harley Davidson, prima restaurata conservativ a doua total . Ce m-a surprins la motocicleta germana a fost sistemul de suspensie fata, cu arc cu foi (foto 2). In a treia fotografie puteti admira un superb Dodge Coupe (1939) in portbagajul caruia ar putea intra lejer un Fiat 500. In fotografia 4 Fiat-ul Multipla, un monovolum care poate sta oricand drept marturie ca Espace si modelele similare ale altor marci sunt doar o reeeditare moderna a unui concept lansat in premiera in productia de serie de Fiat.
Daca-mi permiteti am sa intitulez fotografia 5 "Calaul si victima" , personaje pe care le vedeti in dreptul portierei discutand (ambele cu ochelari) : in stanga un domn care probabil dorea masina ca sa-si decoreze garajul resedintei, in dreapta un samsar cu foarte mult tupeu de vreme ce a intraznit sa-si expuna "opera" sub ochii critici a mii de pasionati cerand 42.000 de euro pe un exemplar pregatit in graba pentru vanzare, chestie vizibila si din elicopter. Nici nu vreau sa-mi inchipui ce se afla sub vopseaua proaspata, cert e ca fetele de usi erau lipite cu silicon (faptul ca era transparent probabil ca reprezinta partea de finete a lucrarii) iar motorul avea o bataie pe cat de evidenta pe atat de suspecta. Reteta una foarte simpla, un model scump, cumparat ieftin datorita starii caroseriei, cu mecanica solida care nu necesita interventii majore imediate (nici nu vreau sa ma gandesc cat ar costa un RK al motorului), o tencuiala si o pospaiala a caroseriei si fuga la targ in cautarea fraierului care sa dea un sac de bani pe o facatura doar ca sa poata poza in lord britanic in fata vecinilor de cartier. Persoana interesate garla, cel mai interesat fiind personajul "victima" care a fost extrem de convingator de vreme ce vanzatorul s-a retras rapid din peisaj convins ca "nada" sa a avut succes. 5 din indivizii pe care-i vedeti misunand in jurul masinii facea pe interesatii, dupa modelul "alba-neagra" doar doar de sare cineva cu banii sa le sufle corabia. Masina provenea din Elvetia, un rezervor nesecat de modele de lux oferite la vanzare la preturi scazute, singurul impediment fiind neapartenenta la UE care implica plata unei taxe de import. La un moment dat a aparut o bijuterie extrem de rara , un Fiat Abarth 850 TC (foto 6) care a vrajit asistenta cu sunetul motorului. Cam atat de la Novegro, sfatul meu e sa fiti foarte atenti cand cumparati un vehicul istoric, targurile de acest gen sunt pline de "calai" care la un pret de chilipir sau, mai rau, la preturi peste cotatii, ofera masini care iti iau ochii, iti sucesc mintile, te fac sa-ti golesti nu numai buzunarele dar si contul si in realitatea sunt niste uriase tepe.

luni, 22 februarie 2010

Mostra Scambio Novegro 2010 (I)





Revin dupa o scurta vacanta in care n-am stat chiar in totalitate departe de vehiculele istorice asa incat sper sa ma revansez pentru pauza prelungita prezentandu-va noi materiale interesante. In perioada 19-21 februarie am participat la targul de la Novegro (Italia). Fata de editiile din anii precedenti mi s-a parut ca nivelul a fost mai scazut si ma refer in principal la vehiculele istorice participante atat in standurile de expunere cat si in sectoarele de vanzari. Pavilionul central, care in anii trecuti gemea de exponate care mai de care mai interesante nu a gazduit nici macar un singur automobil, ci doar cateva motociclete (foto 2 & 3 - Norton-ul mi-a placut in mod special). Chiar si zona outdoor, cu un sector rezervat membrilor C.M.A.E. (foto 1 & 5), clubul milanez de profil care anul trecut a aniversat 50 de ani de existanta a fost mai putin animata fata de alte editii. Vremea ploioasa nu poate fi cauza, pentru ca ultimile doua zile ale manifestarii s-au bucurat de o vreme insorita. Cu toate astea expozantii din zona outdoor se plangeau de baia de noroi facuta in prima zi , la instalare, iar unele alei erau impracticabile de catre majoritatea vizitatorilor, care nu erau echipati cu cizme de cauciuc, asa incat multe standuri au ramas nevizitate masiv pana duminica cand pamantul s-a mai zvantat. Ca la mai toate targurile de la Novegro in prima parte isi fac aparitia "echipe" bine organizate de nemti si englezi care curata cam tot ce inseamna scuter (in special Vespa) sau motocicleta nerestaurata interesanta, plus piesele originale aferente. Ma refer la zeci de exemplare ingramadite mai apoi in camioane si exportate pentru a fi restaurate si vandute. Am intalnit un tip care de peste un an se chinuie sa vanda un Porsche 924 impecabil , cerea 7000 fata de 5700 euro anul trecut pe motiv ca "acum o ora s-a dat langa mine un scuter Vespa cu 10.000". O logica foarte ciudata, dar n-am putut sa-l contrazic, desi probabil ca scuterul era atat de rar si de bine restaurat incat sa-si merite fiecare banut platiti de fericitul achizitor. Oferta de literatura a fost ca de fiecare data foarte bogata (foto 4). Oboseala drumului de intoarcere ma face sa ma opresc aici pentru moment, voi reveni maine cu noi informatii si fotografii.

joi, 11 februarie 2010

Filmul uitat (II)


Dl Ionut Parjolescu revine cu o noua fotografie de arhiva in care apare masina mea Aero, surprinsa imediat dupa startul in Raliul Bucuresti-Sinaia. Sincer nu am cuvinte sa-i multumesc, sunt impresionat.

marți, 9 februarie 2010

Numar de rodaj


Astazi am sa deschid un nou capitol in sectiunea "Colectii", dedicat numerelor de inmatriculare iesite din uz, prezentandu-va o recenta achizitie. Este vorba de un numar romanesc provizoriu sau de rodaj cum mai erau denumite. Datorita materialului din care erau realizate aceste placi de inmatriculare (un plastic foarte subtire si extrem de casant) ele sunt astazi foarte rare, perechea pe care o vedeti fiind singura cunoscuta astazi. Un exemplar a intrat in colectia AUTOMOBILIA cel de-al doilea ajungand in colectia dlui Necula, cel mai mare colectionar de placi de inmatriculare din Romania (o colectie pe care o voi prezenta in viitor). Daca printr-un colt al garajului sau aiurea o sa intalniti o placa veche de inmatriculare romanesca sa n-o ignorati, ea merita conservata pentru ca reprezinta o particica din istoria automobilului. As vrea sa le multumesc pe aceasta cale tuturor celor care in timp m-au ajutat sa-mi dezvolt aceasta colectie, astept si pe viitor sprijin in speranta ca intr-o zi, impreuna cu ceilalti colectionari de numere, sa putem face o expozitie in care sa prezentam toate tipurile romanesti de numere existente de-a lungul vremii.

joi, 4 februarie 2010

Repertoar


Incepand de astazi am introdus un sistem de “etichetare” a articolelor publicate pe blog dupa tematica. Acest lucru permite ca printr-un simplu click efectuat pe randul “ETICHETE” plasat la sfarsitul fiecarui articol sa selectati automat toate articolele publicate pe tema respectiva. Sistemul mi-a permis realizarea unui top a celor mai abordate teme : Evenimente (53 de articole publicate), Colectii (29 in total – impartite pe categorii – Medalii, insigne, plachete trofee, cupe / Carti / Jucarii Machete, etc), Restaurare Aero (7). Sper sa aceasta noua optiune, pe langa cea de CAUTARE introdusa anterior, sa va faca lectura mai placuta.

miercuri, 3 februarie 2010

Insigna Moto Clubului Roman

Moto Clubul Roman a fost fondat in anul 1933, Printul Nicolae fiind presedinte de onoare al asociatiei. M.C.R. s-a ocupat de organizarea primelor curse si campionate de motociclism din tara noastra. Colectia AUTOMOBILIA s-a imbogatit astazi cu o piesa cu totul speciala : insigna emisa de Moto Clubul Roman. Pe spate insigna poarta stantat numele bijutierului care a realizat insigna si adresa atelierului sau : M. Gnad - Knadlg. 22 Wien. Din pacate insigna nu este intr-o stare foarte buna (in fotografie zona emailata a fost partial retusata) dar cautarile continua ...

marți, 2 februarie 2010

Autoshow 2 (241)


A aparut numarul 2/2010 al revistei AUTOSHOW in care gasiti prezentarea Muzeului Nicolis din Villafranca di Verona (Italia), institutie ce detine o impresionanata colectie de vehicule istorice.

luni, 1 februarie 2010

Filmul uitat (I)


Ieri am primit o fotografie cu totul aparte. Dl. Ionut Parjolescu, colectionar de machete din Bucuresti, imi spusese de ceva vreme ca a locuit in bloc cu fostul proprietar al Aero-ului meu, masina stand ani de zile parcata la "bordura" in zona intersectiei Doamna Ghica.
Recent dl. Parjolescu a decoperit un film developat de pe care insa nu se realizasera niciodata fotografii. Fotografia a fost realizata de in parcarea magazinului Bucur Obor, cu mai bine de 20 de ani in urma, inainte de startul in Raliul Bucuresti-Sinaia. Unul din pustii din imagine e desigur dl Parjolescu, in spate aparatului fiind tatal sau. Desi filmul a suferit degradari, in fundal se poate distinge automobilul drag mie, Aero 30 Roadster.
Oricine detine asemenea fotografii de arhiva e rugat sa ma contacteze.
Multumesc dle Parjolescu !