duminică, 12 aprilie 2009

Acum opt decenii

Dl Calin Balanescu, posesorul unei impresionante arhive de documente si a unei interesante colectii de vehicule istorice, mi-a pus cu ceva timp in urma la dispozitie un material extrem de interesant, o statistica a vehiculelor inmatriculate in Romania la 1 ianuarie 1929.

Acum 80 de ani in Romania circulau 31.108 de vehicule. Majoritatea acestora erau automobile 21.126, urmau camioanele 6.070, motocicletele 1989, autobuzele 1394, tractoarele 246, cisternele 148, 3 maturatoare 3 si 2 pompe.

In Bucuresti erau inmatriculate cele mai multe vehicule
8545.

Ponderea cea mai mare o aveau automobilele americane 13.808, urmate de cele italiene 2.423 si cele franceze 2.263. La motociclete suprematia era detinyta de Germania 637, urmata de Anglia 367 si S.U.A. 259.

Interesanta este prezenta vehiculelor fabricate in Romania in aceasta statistica, fiind vorba probabil de automobile construite de firma MARTA. Cifra nu reflecta foarte exact productia totala de automobile a fabricii aradene, dupa caderea Imperiului Austro-Ungar o serie de vehicule fiind de presupus ca au parasit teritoriul Romaniei. Statistica consemneaza existenta a urmatoarelel vehicule MADE IN ROMANIA : 5 automobile (nici unul in capitala), 76 de camioane (48 in capitala), 5 autobuze (0 in capitala), 11 cisterne (5 in capitala) si o motocicleta, inmatriculata in provincie, probabil realizata artizanal.

4 comentarii:

  1. Interesant. In Romania tin minte citind in presa de epoca ca vehiculul nr. 10,000 a fost inregistrat la sfarsitul anului 1923. Referitor la masinile "Made in Romania" nu cred ca e necesar vorba de MARTA, posibil sunt si masini facute artizanal precum automobilul Persu.

    RăspundețiȘtergere
  2. Excelent materialul. Ar fi interesant sa vedem si date cat mai extinse despre uzinele Marta.

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Automobilul Persu a fost construit si inmatriculat la Berln in 1923, si din cate rezulta din statistica prezentata, in Romania a fost inmatriculat dupa 1929. Daca observi toate automobilele figureaza inmatriculate in provincie, Aurel Persu a locuit pe Calea Victorie, in Bucurest. Imobilul a fost demolat, era la cativa zeci de metri de P-ta Victorie, locul exact e sub primul bloc de pe partea dreapta a bulevardului. Certitudini nu exista, asa ca am adaugat cuvantul "probabil" in textul referitor la Marta. Exista o singura poza in care automobilul Persu poarta numere de inmatriculare romanesti 0677 B dar poza e din anii '60, facuta in Parcul Carol, cand deja automobilul ajunsese la muzeu, poate fi numarul original sau unu numar provizoriu, depinde si de anul in care a fost facuta fotografia, totusi cred ca la momentul ala masina pastra doar placile fiind radiata.

    http://autoturism.rdslink.ro/ist.htm

    RăspundețiȘtergere